PT 35460 (Tingkat 2), Dataran Austin Gong Badak, Kuala Terengganu.

Jangan abaikan dengkur.Petanda awal masalah kesihatan

blog 1

Berikut adalah informasi untuk berkenaan dengkur . Berdengkur boleh menyebabkan anda lebih berisiko daripada mereka yang berlebihan berat badan, asap atau mempunyai kolesterol tinggi untuk mempunyai penebalan atau keabnormalan dalam arteri karotid, menurut penyelidik di Henry Ford Hospital di Detroit.

Peningkatan penebalan dalam lapisan dua salur darah besar yang membekalkan otak dengan darah oksigen adalah pendahuluan kepada aterosklerosis, pengerasan arteri yang bertanggungjawab terhadap banyak penyakit vaskular.

“Berdengkur adalah lebih daripada gangguan tidur dan ia tidak boleh diabaikan. Pesakit perlu mendapatkan rawatan dengan cara yang sama seperti jika mereka mempunyai apnea tidur, tekanan darah tinggi atau faktor risiko lain untuk penyakit kardiovaskular,” kata penulis kajian utama Robert Deeb, MD, dengan Jabatan Pembedahan Otolaryngologi Kepala & Leher di Henry Ford.

“Kajian kami menambah bukti yang menunjukkan bahawa dengkuran terpencil mungkin tidak semulajadi seperti yang disyaki pertama. Oleh itu, bukannya menendang pasangan katil dengkuran anda keluar dari bilik atau menghabiskan malam tanpa tidur yang menghalangnya, dapatkan rawatan perubatan untuk dengkur. ”

Kajian ini menunjukkan perubahan dalam arteri karotid dengan dengkur – walaupun bagi mereka yang tidak mengalami apnea tidur – mungkin disebabkan oleh trauma dan keradangan yang seterusnya disebabkan oleh getaran mendengkur.

Keputusan kajian akan dibentangkan pada 25 Januari di Mesyuarat Seksyen Gabungan Persatuan Triologi 2013 di Scottsdale, Ariz. Ia telah dikemukakan kepada jurnal The Laryngoscope untuk penerbitan.

Apnea tidur obstruktif (OSA) – gangguan tidur yang berlaku akibat keruntuhan saluran pernafasan di dalam kerongkong semasa tidur dan menyebabkan berdengkur kuat dan jeda berkala bernafas – telah lama dikaitkan dengan penyakit kardiovaskular, bersama dengan banyak lagi isu kesihatan yang serius.

Tetapi risiko penyakit kardiovaskular sebenarnya bermula dengan mendengkur, lama sebelum menjadi OSA. Sehingga kini, terdapat sedikit bukti pada manusia untuk menunjukkan hubungan yang sama antara berdengkur dan risiko kardiovaskular.

Untuk kajian Henry Ford, Dr. Deeb dan pengkaji kanan Kathleen Yaremchuk, M.D., mengkaji semula data untuk 913 pesakit yang telah dinilai oleh pusat tidur institusi.

Pesakit, umur 18-50, yang telah mengambil bahagian dalam kajian tidur diagnostik antara Disember 2006 dan Januari 2012 dimasukkan dalam kajian ini. Tiada peserta apnea tidur.

Secara keseluruhannya, 54 pesakit menyiapkan hasil kajian mendengkur mengenai kebiasaan berdengkur mereka, serta menjalani ultrasound dupleks arteri karotid untuk mengukur ketebalan intima-media arteri karotid.

Ketebalan intima-media karotid, pengukuran ketebalan dua lapisan dalaman dinding arteri, boleh digunakan untuk mengesan kehadiran dan untuk mengesan perkembangan penyakit aterosklerosis. Ketebalan intima-media adalah tanda pertama penyakit arteri karotid.

Berbanding dengan bukan snorers, snorers didapati mempunyai ketebalan intima-media ketara arteri karotid, kajian itu mendapati.

Kajian ini juga tidak menunjukkan perbezaan ketara dalam ketara intima-media untuk pesakit dengan atau tanpa beberapa faktor risiko tradisional untuk penyakit kardiovaskular – merokok, diabetes, hipertensi atau hypercholesterolemia.

“Berdengkur biasanya dianggap sebagai masalah kosmetik oleh insurans kesihatan, yang memerlukan perbelanjaan yang luar biasa oleh pesakit. Kami berharap untuk mengubah pemikiran itu supaya pesakit boleh mendapatkan rawatan awal yang diperlukan, sebelum timbul masalah kesihatan yang lebih serius.”

Pasukan penyelidikan Henry Ford merancang untuk melakukan satu lagi kajian jangka panjang mengenai topik ini, terutamanya untuk menentukan jika terdapat peningkatan kejadian kardiovaskular pada pesakit yang mendengkur.

Bersama dengan Drs. Deeb dan Yaremchuk, penulis bersama Henry Ford adalah Paul Hakim, M.D .; Ed Peterson, Ph.D .; dan Judith C. Lin, M.D.

kredit : https://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130124122741.htm

Related Posts