Blog Story

Categories

cara meggunakan dan mengeluarkan snorky cream advance
05 Sep: Cara menggunakan dan mengeluarkan Snorky Cream Advance

Jom lihat cara untuk menggunakan Snorky Cream Advance yang terbaru ini.

Turun berat badan elakkan dengkur
05 Sep: Turunkan berat badan elakkan dengkur

“Turunkan berat badan dulu supaya pernafasan berlangsung dengan konsisten dan baik. Jika berat badan normal, tisu di bahagian hidung, otot di bahagian tekak dan anak tekak tidak bertambah dan saluran udara lebih sempurna.

Tip mudah kurangkan masalah dengkur
04 Sep: Tip mudah kurangkan masalah dengkur

RAMAI daripada kita yang berdengkur dan bagi yang mempunyai pasangan ia sudah tentu menggangu tidur kerana bunyinya yang tidak menyenangkan.

Namun sebenarnya terdapat beberapa kaedah yang boleh membantu mengurangkan masalah tersebut daripada berlarutan.

6 juta rakyat Malaysia kuat berdengkur
28 Aug: 6 JUTA RAKYAT MALAYSIA KUAT BERDENGKUR

Hampir 20 peratus penduduk di negara ini menghidap penyakit tidur berdengkur atau Obstructive Sleep Apnea (OSA) yang boleh menyebabkan pernafasan terhenti sewaktu tidur akibat saluran pernafasan terhalang.

Kajian Yayasan Tidur Kebangsaan Amerika Syarikat sebelum ini, mendapati lebih 6 juta rakyat di Malaysia menghidap OSA menyebabkan masalah kesihatan yang serius dalam jangka panjang, jika tidak segera dirawat.

Pakar Bedah Kanan Otorinolaringologi (ENT) PPUKM, Prof Datuk Dr Abdullah Sani Mohamed, berkata situasi itu turut membimbangkan kerana lebih dua juta pesakit memerlukan rawatan intensif bagi mengatasi penyakit, selain perlu mengamalkan rutin hidup sihat.

Adakah dengkur penyakit keturunan
27 Aug: ADAKAH DENGKUR PENYAKIT KETURUNAN?

Doktor, saya adalah lelaki berusia 36 tahun, ingin bertanya mengenai hubungan mendengkur dengan faktor genetik. Apakah mendengkur pada seseorang juga dipengaruhi oleh faktor genetik atau keturunan. Masalahnya, saya memiliki kebiasaan mendengkur yang cukup parah dan kebetulan ayah saya juga punya kebiasaan yang sama? Apakah dengan begitu anak saya juga nanti akan memiliki kecenderungan menjadi pendengkur?

blog 2
26 Aug: Cara Berhenti Mendengkur Berdasarkan Ajaran Islam

“Apabila engkau hendak tidur, berwudhulah sebagaimana wudhu ketika hendak shalat. Kemudian berbaringlah miring ke kanan, dan bacalah:

blog 1
25 Aug: Jangan abaikan dengkur.Petanda awal masalah kesihatan

“Berdengkur adalah lebih daripada gangguan tidur dan ia tidak boleh diabaikan. Pesakit perlu mendapatkan rawatan dengan cara yang sama seperti jika mereka mempunyai apnea tidur, tekanan darah tinggi atau faktor risiko lain untuk penyakit kardiovaskular,” kata penulis kajian utama Robert Deeb, MD, dengan Jabatan Pembedahan Otolaryngologi Kepala & Leher di Henry Ford.

1-BAGAIMANA-DENGKUR-BERPOTENSI-MENGANCAM-NYAWA-ANDA-SNORKY-CREAM
21 Jan: Bagaimana Dengkur Berpotensi Mengancam Nyawa Anda

Bunyi yang biasa kita dengar bagi mereka yang tidur berdengkur digambarkan seperti hon amaran kabus kapal laut, dengungan gergaji elektrik, guruh berdentum atau bunyinya seakan tercekik.

PETUA-UNTUK-BERHENTI-BERDENGKUR-DENGAN-BERKESAN-SNORKY-CREAM
21 Jan: Petua Untuk Berhenti Berdengkur Dengan Berkesan

Siapa yang pernah rasa sakit hati bila suami (atau isteri) tidur berdengkur kuat macam nak roboh katil sampai kita tak dapat tidur semalaman? Masa itu mesti terfikir macam-macam petuakan untuk pastikan berhenti berdengkur?

PETUA-KURANGKAN-DENGKURAN-SNORKY-CREAM
21 Jan: Petua Kurangkan Dengkuran

Berdengkur adalah satu sifat yang tidak digemari terutama apabila anda sudah berkahwin kemudian pasangan anda berdengkur. Pastinya menganggu anda untuk tidur. Apabila waktu tidur anda terganggu, kemungkinan hari siang anda akan tidak mempunyai mood. Sebenarnya ada cara untuk menghilangkan dengkuran.

4-Tips-Mengatasi-Masalah-Berdengkur-Snorky-Cream
21 Jan: 4 Tips Mengatasi Masalah Berdengkur

Secara umumnya, hampir semua orang berdengkur tidak kira lelaki ataupun perempuan berdengkur, tetapi berbeza dari segi kelantangannya. Sekiranya dengkuran itu tidak mengganggu orang lain yang sedang tidur sehingga terjaga, dengkuran anda masih dianggap normal. Tetapi jika dengkuran anda menyebabkan pasangan atau rakan anda tidak dapat tidur dengan aman,

BERDENGKUR-SEMASA-TIDUR-SEBAB-SEBAB-KOMPLIKASI-DAN-KAEDAH-RAWATAN-SNORKY-CREAM
21 Jan: Berdengkur Semasa Tidur : Sebab-sebab, Komplikasi dan Kaedah Rawatan

BERDENGKUR adalah bunyi bising semasa bernafas, apabila sebahagian daripada saluran pernafasan atas seseorang tersumbat. Ia berlaku apabila terdapat sekatan pada aliran udara di dalam saluran pernafasan di bahagian belakang mulut dan hidung seseorang.