PT 35460 (Tingkat 2), Dataran Austin Gong Badak, Kuala Terengganu.

4 TIPS MENGATASI MASALAH BERDENGKUR

4-Tips-Mengatasi-Masalah-Berdengkur-Snorky-Cream

Secara umumnya, hampir semua orang berdengkur tidak kira lelaki ataupun perempuan berdengkur, tetapi berbeza dari segi kelantangannya. Sekiranya dengkuran itu tidak mengganggu orang lain yang sedang tidur sehingga terjaga, dengkuran anda masih dianggap normal. Tetapi jika dengkuran anda menyebabkan pasangan atau rakan anda tidak dapat tidur dengan aman, anda perlu lakukan sesuatu untuk mengatasi masalah dengkuran tersebut.

Sekiranya anda mendapat ‘aduan’ daripada pasangan atau rakan anda tentang anda berdengkur semasa tidur, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu mengurangkan dengkuran anda.

Posisi Tidur

Salah satu cara yang paling berkesan untuk mengatasi masalah tidur berdengkur adalah dengan mengubah posisi tidur anda. Orang yang berdengkur biasanya tidur dalam keadaan terlentang ataupun meniarap. Posisi terbaik untuk mengatasi masalah berdengkur adalah dengan tidur secara mengiring. Selain itu sekiranya anda masih mahu tidur terlentang, pastikan posisi kepala anda ditinggikan sedikit untuk membolehkan rongga pernafasan terbuka dan tidak tersekat.

Menurunkan Berat Badan

Orang yang mempunyai berat berlebihan lebih cenderung untuk berdengkur. Ini adalah kerana lemak-lemak berlebihan terkumpul di bahagian leher dan tekak dan mengganggu saluran pernafasan dan seterusnya menyebabkan anda berdengkur. Jika ini penyebab anda berdengkur, cara terbaik untuk mengurangkan dengkuran anda adalah dengan menurunkan berat badan anda. Sisih semua lemak terutamanya yang terdapat di bahagian leher dan tekak untuk melancarkan saluran pernafasan anda.

Berhenti Merokok

Orang yang merokok lebih mudah untuk berdengkur kerana rokok boleh mengganggu dan merosakkan saluran pernafasan anda. Walau pun agak sukar untuk menghentikan tabiat merokok, mulakan perlahan-lahan dan jangan berhenti secara mengejut kerana ia mungkin akan mendatangkan kesan sampingan yang lain.

Alat Bantuan

Terdapat beberapa alatan ringkas yang boleh membantu mengurangkan dengkuran. Contoh paling mudah adalah menggunakan Breath Right. Bagaimana alat ini berfungsi? Alat-alat bantuan mengurangkan dengkuran sebenarnya bertindak dengan membantu membuka rongga pernafasan kita agar kita dapat bernafas dengan lancar tanpa sebarang gangguan.

Berdengkur bukanlah suatu penyakit yang berbahaya. Perlu diatasi untuk memastikan ia tidak mengganggu kualiti hidup diri sendiri atau pasangan anda.\

Petikan Dari: https://kurusdancantik.com/4-tips-mengatasi-masalah-berdengkur/

Related Posts